دریاچه ارومیه در حال نابودی است صدای طبیعت باشیم
دریاچهای که در شمال غربی کشور ایران واقع شده است که بین دو استان آذربایجان غربی و استان آذربایجان شرقی قرار دارد. مساحت این دریاچه در سال ۱۳۷۷ در حدود شش هزار کیلومتر مربع بود که در ردیف بیست و پنجمین دریاچه بزرگ دنیا از نظر مساحت قرار میگیرد.
لازم به ذکر است که به دلیل شوری بیش از حد آب دریاچه هیچ نوع ماهی در آن زندگی نمیکند، اما زیستگاه گونه سخت پوست آرتمیا است که جمعیت این گونه به دلیل خشکسالیها از سال ۲۰۱۳ در خطر انقراض قرار دارد. ارومیه خشک شد، فلامینگوها و پلیکانها و همه آن 240 گونۀ پرندهای که تا آن زمان در دریاچه شناسایی شده بودند هرگز به پشت سدها و به میانه آب شیرین نرفتند و دسته دسته در میان شوره زارهای ارومیه جان باختند!
حوضه آبریز دریاچه ارومیه توسط ۶۰ رودخانه آبگیری میشودکه ۲۱ رودخانه آن دایمی و فصلی هستند و ۳۹ رودخانه به صورت دورهای آبگیری میشود.
دریاچه ارومیه از اواسط دهه ۸۰ شروع به خشک شدن کرد. دلایل بسیاری برای خشک شدن دریاچه ذکر شده است از جمله خشکسالی، احداث بزرگراه بر روی دریاچه و استفاده بیرویه از منابع آب حوزه آبریز دریاچه و همچنین بارش کم برف و باران در سالهای اخیر است.
حوضه آبریز دریاچه ارومیه با وجود همه این فشارها، به دلیل رشد جمعیت و چرای مفرط دام (2.7 میلیون واحد دامی که 6 برابر حد مجاز است) با فرسایش شدید خاک در نیمی از حوضه هم مواجه است.
همین امر موجب شده تا امروز شاهد بیش از 300 هزار هکتار اراضی بیابانی در پیرامون دریاچه باشیم که بیش از 16 هزار هکتار آن شنهای روان است و وضعیت دریاچه را بحرانی تر کرده است.
واقعیت اینست که دریاچه ارومیه در تمامی هزاران سال گذشته یک اکوسیستم زنده و پویا بوده که با محیط و موجودات پیرامون خود در ارتباط متقابل بوده است. درحالیکه امروز به این دریاچه به مثابه یک چاله آبی نگاه میشود که برای جلوگیری از ریزگردها باید به هر نحوی که شده با آب پر شود
اما متخصصین داخلی وبین المللی معتقدند که رعایت نکردن در مصرف آب به ویژه در بخش کشاورزی تاثیر به سزایی در خشک شدن دریاچه ارومیه داشت. براساس توافقات سازمان ملل برداشت مجاز از منابع آب تجدید پذیرباید حداکثر ۴۰ درصد باشد امادر سال ۹۳ ایران بیش از ۷۵ درصد از منابع آبی تجدید پذیر در حوزه آبریز توسط بخشهای مختلف برداشت شده بود. علاوه بر نمک بسیاری از آلودگیهای شامل فلزات سمی سنگین مورد استفاده در صنعت و مواد سمی مورد استفاده در کشاورزی به آبهای سطحی و زیر سطحی مرتبط با دریاچه نفوذ کردهاند و در صورت خشک شدن دریاچه بسیاری از مواد سمی هوازی شده و خطرات بیماریهای تنفسی برای زیستبوم و مردم منطقه بوجود خواهد امد ۸۹ درصد از مصارف متعلق به بخش کشاورزی بود این درحالی است بخش کشاورزی تنها ۳۰ درصد از اشتغال و ۱۵ درصد از تولسد ناخالص ملی را تامین میکند
لازم به ذکر است که در حوزه دریاچه ارومیه ۱۰۷ هزار حلقه چاه حفر شده است که بیش از ۵۰ هزار حلقه این چاهها به صورت غیر مجاز حفر شده بود این به معنای آن است که در هر کیلومترمربع ۸ چاه غیر مجاز حفر شده است.