شیرابه ها خطرناک تر از زباله ها هستند
شیرابه مایعی خطرناک و آلوده کننده میباشد
.
در تهران روزی ۳۰۰هزار لیتر شیرابه تولید میشودهر یک میلی لیتر شیرابه ۱۰۰میلیون باکتری دارد از ترکیبات و مواد سمی که در آن وجود دارد یا در واکنش با مواد دیگر موجود در طبیعت به وجود می آید، اثرات نامطلوب فراوانی بر سلامت انسان و محیط زیست می گذارد. با این که توده های انبوه زباله های شهری در فاصله ای دور از سکونت انسان ها تخلیه می شوند ولی با نفوذ شیرابه ها به آب های سطحی یا زیرزمینی و در نتیجه آلوده کردن یا تغییر دادن کیفیت آب ها، به طور مستقیم یا غیر مستقیم به بدن انسان ها و جانوران راه پیدا می کنند.
نفوذ شیرابه ناشی از زباله های دفن شده به طور غیر اصولی به آب های زیرزمینی سبب آلودگی آب چشمه ها، چاه ها و ذخایر آبی مجاور محل دفن زباله میشود. همچنین شیرابه های ناشی از دفنگاه زبالهها از عوامل آلوده سازی تالاب ها، دریاچه ها و دریاها به شمار میروند که از طریق رودخانه های سطحی و زیرزمینی به این آب ها راه پیدا می کنند.انواع آلاینده های آلی و معدنی، فلزات سنگین و آلاینده های شیمیایی خطرناک ممکن است در شیرابه محل های دفن وجود داشته باشند.آلاینده های ناشی از شیرابه ها با نفوذ به آب های سطحی می توانند موجب عدم کارایی این منابع، از بین رفتن جانوران آبزی، اختلال در کار اکوسیستم آبی و انتشار انواع بیماری ها شوند.
زهکشی غیر اصولی شیرابه های محل دفن زباله ها نیز می تواند منجر به از بین رفتن زیستگاه ها نه فقط در محلی که گورستان زباله قرار دارد، بلکه در نواحی اطراف آن شود. به علاوه، تنوع جانوری و گیاهی زیستگاه ها نیز در اثر تغییرات وارد شده به ترکیبات شیمیایی و نمکی آب زیرزمینی موجود در سایت یا در اطراف آن آسیب می بیند.
دفن زباله در ارتفاعات منجر به ورود شیرابه ها به رودخانه ها می شود و در جلگه و نزدیک دریا هم شیرابه ها به دریا راه پیدا می کند. وجود جیوه در آب برخی از چشمه ها، رودخانه ها و چاه ها به علت وجود برخی وسایل الکتریکی مثل لامپ در زباله های مدفون در نواحی مجاور آن ها به ویژه نواحی بالادست است که به همراه شیرابه به مناطق پایین دست آمده و ایجاد آلودگی می کند.
ورود شیرابه زباله ها به منابع آب زیر زمینی، بزرگ ترین خطری است که انسان و سایر موجودات زنده را تهدید می کند. آب های آلوده ای که برای مصارفی از قبیل شرب، کشاورزی، دامداری و غیره استفاده می شوند، نمی تواند منتج به تولید محصولات سالم شود و مصرف همین محصولات است که به مرور، انواع بیماری ها از جمله سرطان را به همراه می آورد.
آلودگی رودخانه ها ناشی از نفوذ شیرابهها سبب شده است تا نادرترین گونه های آبزی دریاها و رودخانه ها نابود شوند یا در معرض انقراض قرار گیرند.شیرابه ها انواع فلزات سنگین خود را از طریق آب ها به مزارع و باغ ها می رسانند و سرانجام وارد محصولات باغی و زراعی می شوند؛ به همین دلیل است که بیماری هایی مانند اختلالات گوارشی، خونی، پوستی و انواع سرطان ما انسان ها را احاطه کرده اند. اغلب شیرابه زباله ها به دنبال بارش باران از طریق آبراه ها وارد آب سدها می شوند که هر چه بیشتر وارد شوند سطح خطر برای سلامتی را بالا می برند.